Patataj – restauracja położona na obrzeżach Nałęczowa, przy drodze do Lublina. Ukryta nieco wśród drzew, otoczona dużym ogrodem, z widokami na okoliczne pola, wzgórza i lasy tworzące w przeszłości tzw. dobra ziemskie Antopol.
Patataj to przedsięwzięcie rodzinne, stworzone z przekonania właścicieli, że restauracja może być miejscem, które odwiedza się tak jak dom dobrych znajomych. Tej idei podporządkowana została kuchnia – bezpretensjonalne, ale szlachetne dania, prosta karta zmieniająca się wraz z porami roku, wino z zaprzyjaźnionego z nami Składu Win Mielżyński. To przekonanie znajduje także odzwierciedlenie we wnętrzu restauracji. Wystrój nawiązuje do tzw. domu szwajcarskiego typowego dla XIX-wiecznej zabudowy Nałęczowa oraz do drewnianych domów charakterystycznych dla okolic. Wnętrze bogate jest w ręcznie robione stoły i kredensy, gobeliny, wiklinowe fotele, litografie ilustracji Michała Elwiro Andriolliego do "Pana Tadeusza". A w ogrodzie cisy, hortensje, róże, bzy i jaśminy. Europejska prowincja...
źródło: http://www.restauracjapatataj.pl