Restauracja Pieprz i Wanilia powstała z sentymentu do podróżowania oraz wielkiej miłości do gotowania i dobrej kuchni. Do stworzenia miejsca, które łączyłoby ze sobą te dwie pasje, zainspirowała nas najsłynniejsza polska podróżniczka – Elżbieta Dzikowska. Jej pełne przygód wyprawy na wszystkie kontynenty, opowiedziane w cyklu dokumentów „Pieprz i Wanilia”, rozbudziły w nas ciekawość świata i niepohamowany apetyt na życie. Pod jej patronatem nabraliśmy wiatru w żagle i powołaliśmy do życia restaurację, w której spotykają się ludzie i smaki z całego świata, tworząc egzotyczną mieszankę kultur i potraw.
Pieprz i Wanilia to miejsce stworzone dla ludzi, którzy najbardziej na świecie kochają dobrą kuchnię i marzą o wyprawach w najdalsze zakątki Ziemi. To idealna sceneria dla kameralnych uroczystości, jak wesela, rocznice, jubileusze czy zaręczyny, dzięki pięknym wnętrzom, których nastrój budują świeże kompozycje kwiatowe, zapach wanilii i światło świec. Prócz potraw inspirowanych smakami świata, restauracja organizuje również imprezy w najlepszym stylu, jak wieczory jazzowe, spotkania autorskie czy apetyczne pikniki na trawie w Parku Południowym.
Rozgoście się w naszych czterech salach, z których każda ma inny temperament. Tutaj każdy odnajdzie swoje wymarzone miejsce na ziemi. Ciepło niczym z afrykańskiej sawanny, marokańska orientalność, chińska egzotyczność czy kanadyjski, górski klimat.
W miejskiej dżungli Wrocławia jesteśmy przyczółkiem podróżniczej pasji, ostoją dobrego smaku i relaksującym zakątkiem, w którym z powodzeniem uda się zaplanować wyprawę na krańce świata.
źródło: http://pieprziwanilia.com